De EGR-klep: Werking en onderhoud

Wat is het?

EGR-klep: Exhaust Gas Recirculation.

De EGR-klep, ook wel EGR-ventiel of EGR-soupape genoemd, werd in de jaren 70 in de Verenigde Staten uitgevonden. Voor het eerst getest door de Amerikaanse reus General Motors, vermindert het de emissies van giftige gassen door 5% tot 35% van de uitlaatgassen te hergebruiken. De Europese anti-vervuilingsnormen maken haar verplicht voor dieselvoertuigen.

Hoe werkt het?

Wanneer een dieselmotor op lage snelheid of stationair draait, wordt een deel van het uitlaatgas onverbrand in de atmosfeer uitgestoten. Om te voldoen aan de Europese anti-vervuilingsnormen, moesten de autofabrikanten een klepstuk installeren om deze gassen naar de injectie te leiden, zodat ze een tweede keer verbrand werden. Dit apparaat, hoewel zeer ingenieus, heeft een enorm nadeel: het verstopt het injectiesysteem en veroorzaakt in sommige gevallen de volledige obstructie van de EGR-klep.

Als de klep van een verstopt ventiel in de gesloten stand blijft staan, werkt uw voertuig normaal. Maar het vervuilt wel meer. Aan de andere kant kan een permanent open klep uw inlaatsysteem ernstig beschadigen.

Daarom is het onderhoud van uw EGR-klep van het grootste belang!

Wat zijn de meest voorkomende problemen met een EGR-klep?

Het onderhoud van de EGR-klep

Hoe de EGR-klep schoonmaken/reinigen zonder demontage, zonder chemicaliën en op een efficiënte manier? Wij hebben de oplossing!

Dankzij de motorontkalking door waterstofinjectie elimineert u de calamine of het roet dat in uw motor aanwezig is.

De ontkalking door middel van waterstof wordt geproduceerd door de verbetering van een natuurlijk verschijnsel, namelijk de verrijking van het lucht-/brandstofmengsel in uw verbrandingsmotor. Dit proces is efficiënt en niet agressief omdat het geen chemische en corrosieve stoffen in uw motor introduceert. De calamine wordt eenvoudigweg opgelost in de motor en ontsnapt op natuurlijke wijze met het uitlaatgas waar het wordt verzameld in een filter die voor dit doel is voorzien.

Alles over de ontkalking

Alles over de ontkalking