De injector: Werking en onderhoud

Wat is het?

Gepatenteerd door de ingenieur Rudolph Diesel, verscheen de eerste injectiemotor in 1893.

De injector is een belangrijk onderdeel van de motor, gelegen aan de cilinderinlaat in het geval van een directe injectie en in het inlaatspruitstuk in het geval van een indirecte injectie. Dit onderdeel heeft de rol van het verstuiven van de brandstof in de vorm van vernevelde spray aan het einde van de compressiecyclus.

Hoe werkt het?

De injector is in feite een brandstofpomp die verantwoordelijk is voor het onder druk afvoeren van de brandstof naar een gemeenschappelijke rail waar de injectoren zijn bevestigd. Deze laatste, bestuurd door een nok (voor de eerste systemen) stuurt vervolgens de brandstof als een spray in de verbrandingskamer.

Pas in 1967 deed de elektronische brandstofinjectie zijn intrede. Het vernevelen van brandstof wordt vanaf dan elektronisch beheerd. Preciezer uitgedrukt in termen van de hoeveelheid ingespoten brandstof en de injectietijden, maakt dit systeem het mogelijk om het brandstofverbruik en de uitstoot van verontreinigende stoffen te verminderen en tegelijkertijd de efficiëntie en het rendement van de motoren te verhogen.

Vervuiling van de injector, een veel voorkomend probleem

Door afzettingen, slechte brandstofkwaliteit of verbrandingsresten kan de injector verstopt raken, waardoor het volume van de geïnjecteerde brandstof aanzienlijk wordt verminderd. De lucht-/brandstofverhouding wordt zo beïnvloed, wat resulteert in:

  • Verlies van motorprestaties
  • Instabiele stationaire loop
  • Gaten in de versnelling
  • Een gebrek aan vermogen
  • Een schokkende motor
  • Problemen bij het starten enz.

Hoe kan de vervuiling van injectoren worden voorkomen?

De vervanging van injectoren is een zeer dure service, vooral voor motoren met meer dan vier cilinders reken tot 300 € per injector. Voordat u aan deze behandeling begint, moet u overwegen om te ontkalken met waterstofinjectie om uw injectoren te reinigen.

Motorontkalking door waterstofinjectie FlexFuel Energy Development® laat toe om de injectorneus, het deel dat het meest wordt blootgesteld aan afzettingen en andere verbrandingsresten, te reinigen. Vind na de behandeling opnieuw de oorspronkelijke prestaties van uw voertuig!

Alles over de ontkalking

Alles over de ontkalking