Lambdasonde of zuurstofzonde: Werking en onderhoud

Wat is het?

De lambdasonde, ook wel zuurstofsonde of O2-sonde genoemd, doet haar intrede in de jaren zeventig, maar werd pas in 1993 in Europa toegepast, in het bijzonder op benzinevoertuigen. Ze maakt het mogelijk om te voldoen aan de EURO 1-norm (emissienorm voor luchtverontreinigende stoffen).

De lambdasonde, die zich voor de katalysator bevindt, meet continu de hoeveelheid zuurstof in het uitlaatgas om het lucht-/brandstofmengsel aan te passen. Het is mogelijk om een ​​tweede te vinden, geplaatst achter de katalysator. Deze maakt het mogelijk om te controleren of de katalysator goed werkt.

Hoe werkt het?

Er bestaan twee types lambdasondes:

  • De sonde wordt verwarmd door de uitlaatgassen met een werkingsdrempel tussen 300 °C en 600 °C.
  • De verwarmingssonde daarentegen maakt het mogelijk om sneller een werkingstemperatuur te bereiken.

Zodra de motor op temperatuur is, meet de sensor de hoeveelheid zuurstof in het uitlaatgas en stuurt de informatie naar de computer die verantwoordelijk is voor het aanpassen van het lucht-/brandstofmengsel, op de meest optimale manier.

Wat zijn de meest voorkomende problemen met een lambdasonde?

De levensduur van een lambdasonde bedraagt ongeveer 150.000 km. Naarmate ze ouder wordt, verzendt deze echter steeds langzamer informatie naar de computer, die uiteindelijk een gedegradeerde modus aanneemt. Vervolgens verrijkt ze het lucht-/brandstofmengsel, waardoor vervuiling van de sonde en de katalysator ontstaat.

Wat zijn de symptomen van een vervuilde lambdasonde?

  • Indicatorlampje motor
  • Overconsumptie van benzine
  • Instabiele stationaire loop
  • Verlies van prestaties
  • Een weigering bij de technische controle

Hoe de lambdasonde te onderhouden?

Houd uw lambda-sonde langer in goede staat dankzij de motorontkalking door waterstofinjectie FlexFuel Energy Development®. Een regelmatige reiniging van de motor vertraagt ​​in feite het verouderingsproces van de lambdasonde.

Alles over de ontkalking

Alles over de ontkalking