Turbocompressor: Werking en onderhoud

Turbocompresseur dans un moteur

Wat is het?

Uitgevonden in 1905 door Alfred Büchi, een Zwitserse ingenieur, kan de turbocompressor, beter bekend als de turbo, de prestaties van een motor verhogen door de compressie van een groter volume lucht dat in de motor komt. Gemonteerd op alle soorten motoren, is het zijn taak om het volumetrische vermogen te vergroten.

Hoe werkt het?

Een deel van de energie van het uitlaatgas wordt teruggewonnen om de turbine nr. 1 aan te drijven die is verbonden door een centrale as, gewoonlijk gemonteerd op een hydraulisch kussenblok of lager, aan de turbine nr. 2 verantwoordelijk voor het comprimeren van de lucht die de inlaat binnenkomt, waardoor een grotere luchtinlaat mogelijk is. Dit proces maakt een grotere luchttoevoer mogelijk. Deze perslucht wordt geregeld door een uitlaatklep met de naam Wastegate of overdrukklep. De lucht die tijdens het comprimeren wordt verwarmd, wordt vervolgens gekoeld met een wisselaar die intercooler wordt genoemd.

Sinds enige tijd is de turbocompressor met variabele geometrie op de markt. Deze maakt het mogelijk om de reactietijden, “Lag” genoemd, te verkorten en verhoogt de motorprestaties over alle snelheden.

Wat zijn de symptomen van een vervuilde turbo?

De turbocompressor, op het uitlaatspruitstuk geplaatst, staat in direct contact met de uitlaatgassen en het roet waaruit deze zijn samengesteld. Op lange termijn raakt de turbo vervuild en veroorzaakt:

  • Verlies van motorprestaties en vermogen
  • Schokkende motor
  • Gaten in de versnelling
  • Een schokkende motor
  • Brandende indicatorlampjes op het dashboard
  • Werking in gedegradeerde modus, enz.

Hoe vervuiling van de turbocompressor voorkomen?

Het vervangen van de turbo is een langdurige en zeer kostbare behandeling: tot wel 3.000 €!

Opteer in plaats daarvan voor motorontkalking door waterstofinjectie FlexFuel Energy Development®!

Dankzij het innovatieve proces, gebruikmakend van het oplossend vermogen van waterstof na verbranding, Hy-Calamine en Hy-Carbon Connect, verwijdert u het roet in uw turbo. Uw voertuig vindt vervolgens al zijn oorspronkelijke prestaties terug!

Alles over de ontkalking

Alles over de ontkalking